Hasznos tanácsok

 

Cipőtisztítás és ápolás:

jocipesz_barna_elegans_fficipoKezdjük az alapoktól. Új cipő vásárlásakor ne sajnáljunk kiadni pénzt ápolószerre. A legfontosabb az elején az impregnálás. A köztudatban az impregnálás vízlepergetést jelent, azonban valójában sokkal többet tudnak az erre kifejlesztett szerek a nedvesség távoltartásán kívül. A bőr, textília felszínén pajzsot képezve megakadályozzák a szennyeződések beszivárgását az anyag mélyébe, így a felületről könnyű eltávolítani még a makacs foltokat is. A harmadik tulajdonság hosszútávon észlelhető. Gondoljunk bele egy száraz papírzsebkendő milyen szálkásan, nehezen szakad, míg ha víz éri szétfoszlik az ember kezében. Ugyanez érvényes a bőr esetében is, így a rendesen impregnált bőr szakítószilárdsága lényegesen megnő. A cipő ezáltal tartósabb, terhelhetőbb. Arról nem is beszélve, hogy az elázott nubuk cipő teljesen elveszíti jellegét. Beszárad, bekeményedik, az apró rostocskák összeragadnak. Az átázott cipőben a járás kényelmetlen, a lábbeli súlya megnő, fázik benne a láb. Ha rendesen impregnált a cipő, akkor a továbbiakban csak a tisztántartásra kell ügyelnünk.

Az ápolás menete nagyon fontos:
Száraztisztítás – (folteltávolítás) – ápolószer használata – polírozás, vagy borzolás.

jocipesz_cipo_tisztitasÁltalában a száraztisztításról szoktunk megfeledkezni. Ha a szennyezett felületre hordjuk fel az ápolószert, azzal károsíthatjuk a szivacsfejjel ellátott termék kenőfelületét, valamint a szennyeződéseket is csak a bőrbe dörzsöljük. nemhiába, hangsúlyoztuk ki, hogy “száraz”tisztítás, ugyanis gyakori, hogy a sarat nedves ruhával törlik le, így beleesnek abba a hibába, amely az impregnálás fontosságánál már előkerült. Hagyjuk tehát a sarat megszáradni, majd egy sárkefével fedett bőr esetén, vagy egy gumikefével a velúr- nubuk bőr esetén könnyen eltávolíthatjuk a lerakódást. Új cipő vásárlásakor használhatunk színtelen terméket, de a későbbiekben, ha a cipő már kezdi elveszíteni eredeti színét, használjuk a megfelelő színű ápolószert. Feltétlenül meg kell említeni, hogy a festékeken kívül a szerek csak színélénkítő hatásúak, így ha nem találunk ugyanolyan árnyalatú krémet, vagy sprayt, mint a cipőnk, nyugodtan alkalmazhatunk sötétebb tónusút is, az csak elmélyíti az eredeti színt, nem festi be. Kivételt képez a fekete, amely koncentráltabban tartalmaz festékanyagot, ezért szürke cipőre ne használjuk.

A rendszeres ápolással elérhetjük, hogy a későbbiekben a szennyeződéseket eltávolíthatjuk egy kefével, az ápolást már csak ritkábban kell ismételni. Gondozzuk lábbelinket a megfelelő szerekkel. Üzletünkben szakavatott tanácsokkal látják el.

Adja meg cipőjének a maximumot! Ne tegye tönkre értékes lábbelijét rossz minőségű ápolószerek használatával!